Ako sa stať lepším dieťaťom.

25.03.2012 21:08

 

AKO SA STAŤ LEPŠÍM DIEŤAŤOM

(Niekoľko užitočných rád, ktoré nemôžu nikdy stratiť platnosť)

1. Snaž sa pochopiť, že tvoje správanie má isté dôsledky.

Nauč sa chrániť a ceniť si všetko, čo máš. Ak nedbáš o svoje veci, nečakaj od rodičov hneď nové, náhradné. Mal by si si uvedomiť, že tvoje hračky, školské, či športové potreby niečo stoja a rodič musí veľa pracovať, aby si to mal. Ak si neporiadny, počítaj s primeraným trestom.

2. Nezabúdaj chváliť.

Každý rodič sa o svoje dieťa snaží starať tak, ako vie a môže. Zaslúži si za svoju snahu vďaku. Nezabúdaj na slovíčka „prosím a ďakujem". Poďakuj nielen za to, čo ti rodičia kúpia, čo dostaneš, ale pochváľ svojich rodičov aj za iné. Napríklad: za pekný domov, za pekne opratú bielizeň, za pomoc s úlohami atď.

3. Rešpektuj povahu svojich rodičov.

Každý človek je jedinečný svojim temperamentom a povahou. Je to dané geneticky. Aj s tvojimi rodičmi je to tak. Ak sa ti zdá, že ťa rodičia nechápu, skús sa na vzniknutý problém pozrieť ich očami. Rešpektuj, že správanie rodičov môže byť ovplyvnené únavou, starosťami a stresom. Majú veľa povinností a veľkú zodpovednosť za existenciu vašej rodiny a chod domácnosti. Buď chápajúce dieťa a nechci vždy za každú cenu presadiť svoje. Pomôž im v domácnosti.

4. Rešpektuj hranice, ktoré nesmieš prekročiť.

Doma rozhodujú rodičia, a preto by si mal rešpektovať ich želania. Uvedom si, že ak prekročíš hranice tvojej dohody s rodičmi, musíš niesť za svoje správanie zodpovednosť. Napríklad: Ak sa s rodičmi dohodneš na príchode domov a prídeš neskôr, nemal by si im zazlievať, že ťa za to potrestajú. Majú na to právo. Ako by si sa zachoval v ich situácii ty?

5. Správaj sa k svojim rodičom slušne.

Ak ti rodičia niečo vyčítajú alebo zakazujú, neodvrávaj a neurážaj ich. Nezaslúžia si to. Ak od teba niečo žiadajú je to nielen ich právo, ale aj povinnosť. Sú zodpovední za tvoju výchovu a vzdelávanie a chcú ťa dobre pripraviť pre život.

6. Nechci od svojich rodičov viac ako môžu zvládnuť.

Možno tvoj kamarát dostane od rodičov viac ako ty. Nechci od svojich rodičov za každú cenu to isté. Nie vždy je ľahké zabezpečiť všetko potrebné pre chod domácnosti. Mnohokrát tvoj rodič nedopraje sebe, len aby si ty mal čo potrebuješ. Ceň si to.

7. Ber pocity rodičov vážne.

Každý rodič ľúbi svoje dieťa, teší sa keď je šťastné a preto ho vie aj pochopiť. Neboj sa rozprávať sa so svojimi rodičmi o tvojich radostiach, ale aj starostiach. Porozprávaj im o svojich problémoch. Kamarát ťa môže sklamať, ale u rodiča to je nepravdepodobné, lebo mu skutočne na tebe záleží. Určite ti pomôže hľadať riešenie.

8. Nehanbite sa prejaviť svojim rodičom lásku.